Gerlach J.: Chłopi w obrocie Rzeczypospolitej. Studium o piechocie wybranieckiej - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1948)
Recenzja: Gerlach Jan: Chłopi w obronie Rzeczypospolitej. Studium o piechocie wybranieckiej. Lwów 1939. Stron 254. Biblioteka Dziejów i Kultury Wsi t. 9.