O władztwie pana feudalnego wobec uzależnionych od niego chłopów - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1960)
Na marginesie publikacji źródłowej J. Deresiewicza pt. Transakcje chłopami w Rzeczypospolitej szlacheckiej