Czy w Polsce istniało „prawo kobylego pola” - Kaczmarczyk, Zdzisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1960)
Zagadnienie „prawa kobylego pola” omawiane było dotąd tylko w literaturze historycznoprawnej czeskiej. Nikt nie zastanawiał się nad tym, czy istniało ono w Polsce feudalnej. Dopiero niedawno prof. Wacław Vaněček z Uniwersytetu Karola w Pradze w swej zupełnie nowej pracy na temat kobylego pola w Czechach wysunął przypuszczenie, że i w Polsce zagadnienie to było aktualne i że w Polsce mogło istnieć „prawo kobylego pola”. To przypuszczenie dało mi asumpt do zajęcia się bliżej tą kwestią i bliższego przestudiowania wzmianek odnoszących się do samej nazwy „kobylego pola” na terenie polskim, jak i dalszych zagadnień gospodarczych i prawnych łączących się z kobylem polem.