Prace nad historycznym słownikiem czeskiej terminologii prawnej (HiSP) a polska leksykografia prawna - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1959)
W czeskiej literaturze naukowej od początku wieku XIX były stosunkowo liczne słowniki, a także rozprawy i projekty z dziedziny terminologioczno-prawnej [Omawia je i poddaje wnikliwej krytyce Vladimir Růžička, Vědecké zpracovani české právni terminologie, zvláště v 19. stoleti (Právněhistorické studie, III, Praha 1957, s. 137—176). Artykuły Růžički, napisane w związku z pracami nad HiSP. wykorzystuję w dalszym ciągu mojego omówienia.]. Dzieła te, o różnym zakresie, zbliżały się mniej lub więcej do typu właściwego słownika (filologicznego, terminologicznego), albo encyklopedii („słownika naukowego", rzeczowego). Wymienię tutaj kilka najbardziej znanych, a szczególnie doniosłych jako pomoc w źródłowych badaniach historycznych oraz dla nauki i praktyki prawa.