Jeszcze w sprawie syntezy historii prawa sądowego - Koranyi, Karol (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1959)
Jeśli wbrew moim zasadom nieodpowiadania na polemikę, odpisuję na zarzuty postawione mi w odpowiedzi na moje uwagi zawarte w artykule O prawie sądowym w Historii państwa i prawa Polski, t. I i II przez profesora Bardacha, to czynię to dlatego, że nie mogę pozostawić u czytelnika wrażenia, że jestem niemal ignorantem w dziedzinie historii prawa i że wysuwając zastrzeżenia co do tego, czy dojrzał już czas do napisania syntezy z historii prawa sądowego (nie ustroju, co z naciskiem podkreślam), zajmuję stanowisko niemal reakcyjne.