Rusiński W.: Osady t. zw. „Olędrów” w dawnym województwie poznańskim - Kaczmarczyk, Zdzisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1949)
Recenzja: Rusiński Władysław: Osady tzw. „Olędrów” w dawnym woj. poznańskim, Poznań 1939 — Kraków 1947, Prace Komisji Atlasu Historycznego Polski z. V.