Gródecki R.: Księga Henrykowska - Sczaniecki, Michał (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1951)
Recenzja: Księga Henrykowska, z tekstu łacińskiego przetłumaczył i wstępem poprzedził Grodecki Roman, Instytut Zachodni, Biblioteka Tekstów Historycznych, tom II, Poznań—Wrocław 1949, str. 434, 8 plansz i mapka.