Bigami - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1951)
Poligamia jest zjawiskiem występującym dość powszechnie u ludów stojących na pewnym stopniu kultury. Nie była też ona obca starożytnym Słowianom; wielożeństwo jest formą małżeństwa znaną wszystkim ich odłamom: południowym, wschodnim i zachodnim. Na zjawisko to wskazywano już niejednokrotnie w literaturze naukowej. Zrozumiałe więc, że słuszne stwierdzenie tego faktu znalazło się również w syntetycznym rzucie dawnego słowiańskiego prawa prywatnego prof. Teodora Saturnika. Uczony ten, zbierając starannie wszystkie wzmianki źródłowe informujące o słowiańskiej poligamii, konstatuje, że „również u Serbów występowało wielożeństwo; świadczy o tym uchwała kapituły miasta Kotoru (z r. 1255), że bigami nie mogą być dopuszczeni do godności duchownych, ponieważ fakt taki powoduje zgorszenie. Chrześcijaństwo wszędzie, tylko bardzo wolno i z trudnością, wykorzeniało u Słowian wzmiankowany obyczaj, który występował nie tylko między ludem, ale i wśród kleru, który miał nową wiarę szerzyć”.