O niektórych aspektach postępowego nurtu ideologicznego w powstaniu listopadowym - Dutkiewicz, Józef; Zajewski, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1957)
Uwagi krytyczne na marginesie artykułu dra W. Rostockiego, Elementy postępowe w ideologii politycznej i w ustroju powstania listopadowego, Czasopismo Prawno-Historyczne, t. VII, zesz. 2, 1955.