Jeszcze w sprawie „Elementów postępowych w ideologii i w ustroju powstania listopadowego“ - Rostocki, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1957)
Odpowiedź na artykuł polemiczny J. Dutkiewicza i W. Zajewskiego (ob. wyżej) oraz na recenzję W. Sobocińskiego i W. Zajewskiego z pracy Władza wodzów naczelnych w powstaniu listopadowym.