Międzynarodowa ankieta na temat nauczania historii prawa na wydziałach prawa - Sczaniecki, Michał; Gilissen, John; Vaněček, Vaclav; Maillet, Jean; Immink, Petrus Wernérus Adam; Horvat, Marijan; Liebeskind, Wolfgang-Amédée (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1957)
Przedmiot i cel ankiety (Michał Sczaniecki) … 397 Nauczanie historii prawa w Belgii (John Gilissen) … 398 Nauczanie historii prawa w Czechosłowacji (Vaclav Vaněček) 403 Historia instytucji i faktów społecznych na francuskich wydziałach prawa (Jean Maillet) … 406 Nauczanie historii prawa w Holandii (P. W. A. Immink) … 410 Nauczanie historii prawa w Jugosławii (Marijan Horvat) … 414 Nauczanie historii prawa w Szwajcarii (W. A. Liebeskind) … 416