Uwagi o metodzie badań historycznoprawnych. W związku z rozprawą Jerzego Kolarzowskiego, Idea praw jednostki w pismach Braci Polskich. U narodzin nowożytnej koncepcji praw człowieka, 2009 - Święcicka, Paulina (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2018)
.