Prawne podstawy systemu ochrony przed pożarami w Królestwie Polskim (1815−1830) - Kania, Rafał (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2019)
Ogień stanowił w przeszłości jeden z żywiołów naturalnych szczególnie zagrażających człowiekowi. Pożary powodowały nie tylko bezpośrednie zagrożenie życia i zdrowia. Powodując zniszczenia zasobów materialnych, stwarzały również niebezpieczeństwo dla egzystencji biologicznej poszkodowanych. Wywoływały również negatywne skutki dla całego systemu społeczno-gospodarczego. Przedmiotem artykułu jest przedstawienie założeń polityki wewnętrznej władz Królestwa Polskiego (1815-1830) w zakresie ochrony przeciwpożarowego na podstawie obowiązującego prawodawstwa.