Ze studiów nad początkami klasztoru cystersów w Lądzie: dokument pochodzący rzekomo z 1174 r., związany z reformą wywłaszczeniową salin wielickich - Pytel, Marcin (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2019)
Artykuł jest poświęcony falsyfikatowi z klasztoru w Lądzie, zawierającemu nadanie solne w Wieliczce, datowanego rzekomo na 1174 r. Analiza formularza wskazuje, że falsyfikat ten został sporządzony w drugiej połowie XIII w., najpewniej w latach 70. Do podobnych wniosków prowadzi analiza dyspozycji dyplomu. Zawiera ona zapis nadania solnego koryta soli w Wieliczce, w formie zredukowanej do 12 skojców tygodniowo. Sam przedmiot nadania jest typowy dla XII-wiecznych uposażeń w sól klasztorów reguły cystersów, ale w formie spieniężonej występuje od 1241 r. Falsyfikat ten powstał zapewne w związku z akcją wywłaszczeniową dokonaną przez księcia Bolesława Wstydliwego.