Postulat narodowego charakteru prawa w pracach kodyfikacyjnych doby Królestwa Kongresowego - Pomianowski, Piotr Z. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2019)
Celem artykułu jest zaprezentowanie idei kodyfikacji narodowej w Królestwie Kongresowym, w szczególności postulatu przygotowania nowych kodeksów, które byłyby zgodne z duchem narodu polskiego. Postulat ten wydaje się, że był w tamtej epoce popularny, tym niemniej jego zwolennicy z reguły nie tłumaczyli szczegółowo jak rozumieli omawianą koncepcję. Do wyjątków należał Antoni Bieńkowski - wybitny prawnik omawianej epoki długotrwale zaangażowany w prace kodyfikacyjne. Postulował on, aby spośród nowoczesnych ustaw (francuskich, pruskich i austriackich) wybierać rozwiązania zgodne z polską tradycją prawną i oczekiwaniami społeczeństwa Królestwa Kongresowego. Nie uważał przy tym, że instytucje składające się na polski system prawny powinny być unikatowe.