Odpowiedzialność penalna za ucieczkę osoby prawnie pozbawionej wolności w prawie rzymskim i prawie starożytnych Aten - Poniatowski, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2020)
Przedmiotem artykułu jest kwestia odpowiedzialności penalnej będącej konsekwencją ucieczki osoby prawnie pozbawionej wolności w związku z popełnionym przez nią (albo zarzuconym jej) przestępstwem w prawie rzymskim i starożytnych Atenach. Autor skupia się na opisaniu odpowiedzialności osoby, która uciekła (z miejsca, w którym przebywała w związku z wykonywaniem środka zapobiegawczego bądź kary izolacyjnej), a także osób, które przyczyniły się (umyślnie albo nieumyślnie) do takiej ucieczki.