Sądownictwo specjalne powołane przez ministra byłej dzielnicy pruskiej w 1920 roku - Bojarski, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie aspektów prawnych tworzenia się sądownictwa specjalnego powołanego przez ministra byłej dzielnicy pruskiej na terenie byłej dzielnicy pruskiej w 1920 roku. W artykule przedstawiona zostanie pozycja ministra byłej dzielnicy pruskiej w sferze bezpieczeństwa publicznego na terenie byłej dzielnicy pruskiej, uprawnienia ministra byłej dzielnicy pruskiej związane ze stanem oblężenia i stanem wyjątkowym na terenie byłej dzielnicy pruskiej oraz przepisy prawa karnego i karnego procesowego stosowanych w sądach tymczasowych, sądach polowych oraz w sądzie doraźnym z dnia 26 kwietnia 1920 r. powołanych na terenie byłej dzielnicy pruskiej. Artykuł opiera się na źródłach takich jak Dziennik Urzędowy Ministerstwa byłej Dzielnicy Pruskiej, Tygodnik Urzędowy / Tygodnik Naczelnej Rady Ludowej, aktów prawa państwa pruskiego i niemieckiego oraz materiałach znajdujących się w Wojskowym Biurze Historycznym w Warszawie (dawne Centralne Archiwum Wojskowe w Warszawie) oraz Archiwum Państwowym w Poznaniu.