Libertas contractus. Paolo Comitoli SJ on Freedom of Contract - Alexandrowicz, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2021)
Artykuł prezentuje wyniki badań poświęconych koncepcji swobody umów w pismach wczesnonowożytnego włoskiego jezuity, Paolo Comitoliego. Uznał on, że swoboda umów była jedną z właściwości kontraktu i była niezbędna dla powstania zgody stron zawierających umowę. Wyróżnił trzy typy tej swobody. Wolna wola była wstępnym warunkiem dla każdego ludzkiego działania, w tym dla umów. Dobrowolność oznaczała wymóg by wola stron, która prowadziła do zgody na kontrakt, była wynikiem swobodnej decyzji niezakłóconej żadnymi wadami. Swoboda własności umożliwiała stronom bardzo szeroko rozumiane przeniesienie własności przedmiotu umowy. Koncepcja swobody umów Comitoliego była wyrazem jego przekonania o tym, że to dobrowolność w działaniu woli stron jako podstawa zgody umownej była fundamentem i główną przyczyną kontraktu.