Funkcjonowanie francuskiego modelu rejestracji stanu cywilnego w Polsce - Pomianowski, Piotr Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2015)
Pośród licznych zmian, które przyniosła Wielka Rewolucja Francuska, pamiętać należy również o reformie systemu rejestracji stanu cywilnego, choć wydawać się ona może mniej spektakularna od innych. Nowy model rejestracji zasługuje jednak na szczególną uwagę, ponieważ jego wprowadzenie znaczało zeświecczenie sfery, która wydawała się trwale podporządkowana związkom wyznaniowym. Wprowadzenie go w życie na podległych Napoleonowi ziemiach polskich było jednak jeszcze trudniejsze niż we Francji, zwłaszcza że recepcja napoleońskiego modelu administracyjnego okazała się możliwa jedynie częściowo.