Udział przedstawicieli nauki w pracach nad kodyfikacją materialnego prawa wykroczeń w Polsce Ludowej. - Łysko, Marcin (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2015)
Artykuł porusza zagadnienie udziału przedstawicieli nauki w pracach nad kodyfi kacją materialnego prawa wykroczeń Polski Ludowej, które miały miejsce w latach 1960-1971. Autor skoncentrował się na najważniejszych jego zdaniem problemach poruszanych przez doktrynę w związku z prowadzonymi pracami kodyfi kacyjnymi. Sposób rozstrzygnięcia omówionych w niniejszym artykule zagadnień determinował nie tylko kształt podstawowych instytucji materialnego prawa wykroczeń, lecz także jego pozycję w systemie prawa Polski Ludowej.