Podstawy prawne organizacji kształcenia kobiet w liceach żeńskich w Austrii – wybrane przykłady działalności placówek galicyjskich - Wasik, Izabela (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Artykuł przedstawia prawne aspekty organizacji liceów żeńskich w Austrii oraz wybrane przykłady praktyki placówek galicyjskich. Jego głównym celem jest wskazanie na przyjęte wówczas rozwiązania dotyczące statusu, kadry nauczycielskiej, nauczanych przedmiotów i przeprowadzanych egzaminów. Placówki tego typu w Galicji powstawały na początku XX wieku i miały w większym stopniu zapewnić wykształcenie dziewczętom niż funkcjonujące szkoły niższego szczebla. W badaniach wykorzystano metody historyczno-prawną i dogmatyczną. Dzięki tej pierwszej możliwe było ukazanie poszczególnych instytucji i rozwiązań prawnych w szerszym kontekście, dzięki drugiej – analiza materiału normatywnego. Przyjęte rozwiązania, mimo pozytywnego oddźwięku, nie mogą być wysoko ocenione, chociażby z uwagi na brak nauczania języków klasycznych. Bazę źródłową artykułu stanowią rozporządzenia ministra wyznań i oświaty, okólniki c.k. Rady Szkolnej Krajowej, publikowane w formie książkowej sprawozdania roczne poszczególnych placówek oraz relacje prasowe.