Zamki w Lelowie i Żarnowcu – świadkowie rozkwitu i recesji dwóch miast na prawie magdeburskim - Uruszczak, Michał (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2009)
Lelów i Żarnowiec to dwie osady, które w następstwie swojego szybkiego rozwoju otrzymały status miast. Ich geneza sięga jeszcze w epok plemienną poprzedzając istnienie państwa polskiego.