O kształtowaniu się administracji wodnej w II Rzeczypospolitej - Szymczak, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2009)
W chwili odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r. na ziemiach polskich istniało kilka systemów prawnych, które stanowiły pozostałość po zaborcach. Punktem wyjścia do unifikacji administracji było oparcie się na dotychczasowym stanie prawnym, reformowanym stopniowo we wszystkich byłych zaborach. Pierwsze kroki w tworzeniu nowej administracji publicznej poczyniono w dziale administracji rządowej. To właśnie ona miała się stać władzą wodną w II Rzeczpospolitej. W Polsce międzywojennej administracja rządowa dzieliła się na centralną i terytorialną. Proces tworzenia administracji centralnej przebiegał zdecydowanie najszybciej.