Jak uczyć historii prawa czyli o trudnej sztuce dialogu ze studentem - Rosner, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
W chwili, gdy zaczynam pisać ten tekst, kończy się kolejny rok akademicki. Dla wielu historyków prawa, którzy swe życie zawodowe związali z uczelniami, to miły moment rozpoczęcia wakacji. Nie oznacza to oczywiście, iż tym samym wkraczamy w okres dolce far niente. To czas najczęściej przeznaczany na pracę naukową nie przerywaną zajęciami dydaktycznymi i tysiącami spraw związanymi z codziennym życiem na uczelni – czas wymarzonego spokoju. Jednak już w końcu sierpnia zaczynamy – ku własnemu zdziwieniu – myślami wracać do zajęć, wykładów i studentów. Uczenie jest silnym uzależnieniem i trudno się z niego wyzwolić. W każdym, kto choć przez kilka lat pracował jako nauczyciel, na zawsze zostaje coś z belfra. Tak więc po jakże krótkich kilku tygodniach czeka nas kolejny rok pracy ze studentami.