Jensa-Uwe Krause, Witwen und Waisen im Römischen Reich, Stuttgart 1994 - Niczyporuk, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Jensa-Uwe Krause, Witwen und Waisen im Römischen Reich, Stuttgart 1994, ss. 254. Nakładem Franz Steiner Verlag Stuttgart ukazała się w Niemczech rozprawa pod tytułem Verwitwung und Wiederverheiratung J. U. Krause, traktująca o pozycji wdowy w świecie rzymskim. Należy w tym miejscu podnieść, że rola kobiety w społeczeństwie starożytnego Rzymu budziła i budzi nadal żywe zainteresowanie nauki, gdyż wdowieństwo powodowało istotne zmiany w społecznej i prawnej sytuacji kobiety. Celem recenzowanej pracy jest przedstawienie współczesnemu czytelnikowi problemów związanych ze społecznym położeniem wdów i kobiet zawierających secundae nuptiae w cesarstwie rzymskim. Nakreślone przez autora zagadnienia są problemem uniwersalnym, odciskającym piętno na strukturze socjalnej i demograficznej społeczeństwa i rodziny w Starożytnym Rzymie. Pomysł wydania pracy, której celem jest syntetyczne spojrzenie w aspekcie historyczno-społecznym na wdowy, wydaje się niezwykle cenny.