Der Westfälische Frieden. Diplomatie-politische Zäsur – kulturelles Umfeld – Rezeptionsgeschichte, Hrsg. Von Heinz Duchhardt, 1998 - Makiłła, Dariusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Westfälische Frieden. Diplomatie-politische Zäsur-kulturelles Umfeld-Rezeptionsgeschichte, Hrsg. Heinz Duchhardt, „Historische Zeitschrift” (NF), Beiheft 26, München 1998, R. Oldenbourg Verlag, ss. 888. 350-lecie pokoju westfalskiego, rocznica jaka przypadła w 1998 r., skłania do refleksji z wielu powodów. Dzieło pokoju westfalskiego było pod wieloma względami pionierskie. Swoimi rozwiązaniami wybiegało niewątpliwie w wielu punktach przed swoją epokę. Pokój westfalski po[1]myślany jako rozwiązanie o charakterze globalnym, mające rozwiązać w kompleksowy sposób wiele trudnych problemów, które narosły w Niemczech i stały się przyczyną konfliktu na ów[1]czesne czasy ogólnoeuropejskiego, by nie powiedzieć światowego, otwierają cykl wielkich rozwiązań pokojowych w przyszłości (Wiedeń, Wersal, Jałta), które także w intencjach ich twórców miały konstytuować nie tylko pokój, ale porządki polityczne na wiele lat.