Zaliczki na podatki obrotowy i dochodowy w Polsce w latach 1944-1950 - Witkowski, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2009)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie szczegółowych rozwiązań i funkcjonowania mechanizmu płatności podatków obrotowego i dochodowego w formie zaliczek miesięcznych w latach 1944-1950. W badanym okresie władze skarbowe, które zajmowały się wymiarem podatków bezpośrednich, pobieranych na rzecz Skarbu Państwa (urzędy skarbowe, urzędy rewizyjne, izby skarbowe) działały jako organy administracji niezespolonej, podległe ministrowi skarbu. Ustawa z 7 III 1950 r. przekształciła urząd Ministra Skarbu w urząd Ministra Finansów, zaś ustawa z 20 III 1950 r. o terenowych organach jednolitej władzy państwowej zniosła m.in. wszystkie terenowe władze pierwszej i drugiej instancji, podległe dotychczas Ministrowi Finansów, a w art. 37 postanowiła, że „Rady narodowe i ich organa przejmuj dotychczasowy zakres właściwości zniesionych organów odpowiedniego stopnia".