Z Profesor Katarzyną Sójką-Zielińską rozmawia Stanisław Grodziski - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2009)
Kiedy w roku 2000 grono przyjaciół, kolegów i uczniów ofiarowało profesor Katarzynie Sójce-Zielińskiej zbiór studiów z okazji czterdziestolecia Jej pracy naukowej, księgę tą zatytułowano Prawo wczoraj i dziś. Jest to zwięzła i trafna definicja rozległego pola badawczego uprawianego przez Nią. Katarzyna Sójka-Zielińska, profesor Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, wykłada „Powszechną historię państwa i prawa" nie tylko jako porównawcze studium rozwoju prawa w obrębie kolejnych epok dziejowych, ale i jako podstawową wiedzę, nieodzowną dla pojmowania współczesnego porządku prawnego.