Bohdan Łukaszewicz, Wojskowy Sąd Rejonowy w Olsztynie 1946-1955. Szkice do monografii, 2000 - Drogoń, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Bohdan Łukaszewicz, Wojskowy Sąd Rejonowy w Olsztynie 1946-1955. Szkice do monografii. Rozprawy i Materiały Ośrodka Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego nr 185. Olsztyn 2000, ss. 223. Jako edycja wspólna Towarzystwa Naukowego w Olsztynie i Ośrodka Badań Naukowych im. W. Kętrzyńskiego ukazała się książka Bohdana Łukaszewicza o Wojskowym Sądzie Rejonowym w Olsztynie, obejmująca cały okres jego działalności: od powołania tego typu sądów na początku 1946 r. do wiosny 1955 r., kiedy je zlikwidowano. Autor jest znanym historykiem, badaczem penetrującym historię najnowszą zwłaszcza Warmii i Mazur, ale dotychczas nie wkraczającym na obszar dziejów wymiaru sprawiedliwości. Trafność podjęcia tematu z zakresu wymiaru sprawiedliwości w obszarze prawa karnego w czasach stalinowsko-bierutowskich jest oczywista i z tej racji książkę powitać należy z zainteresowaniem. Waga tematu jest tym większa, że w okresie do kwietnia 1955 r. właśnie sądy wojskowe zostały przez nową władzę postawione na pierwszej „linii walki” ze stanowiącą zdecydowaną większość narodu opozycją polityczną; to głównie sądy wojskowe realizowany „funkcję dławienia oporu wroga klasowego” pod szyldem wymierzania sprawiedliwości w majestacie prawa.