Geneza instytucji powiernictwa (Trust) na Wyspach Brytyjskich - Stępkowski, Aleksander (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Problematyka powierniczych czynności prawnych, jak również instytucjonalizacji powiernictwa, należy do najżywiej dyskutowanych w nauce prawa, szczególnie prawa porównawczego. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest fakt, że powiernictwo nie daje się wyczerpująco opisać w oparciu o siatkę pojęciową odziedziczoną po jurysprudencji rzymskiej. Z drugiej strony jednak, tak w Europie, jak i na całym świecie, spotykamy powiernictwo w postaci instytucji trustu, w systemach, które kształtowały się zasadniczo w ode[1]rwaniu od romanistycznej kultury prawnej. Chodzi oczywiście o prawo anglosaskie, które wraz z procesem kolonizacji rozprzestrzeniło się szeroko po całym naszym globie.