Kodyfikacja prawa w Polsce międzywojennej - Płaza, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Po I wojnie światowej rozwinął się dość powszechny ruch reformowania prawa, w szczególności w tych krajach, gdzie było ono bądź przestarzałe, bądź na terenie jednego państwa, zwłaszcza powstałego po I wojnie światowej, istniały różne systemy prawne. Powoływano w tym celu komisje kodyfikacyjne, które wszakże działały w różnym tempie i z różnym skutkiem. Prace kodyfikacyjne prowadzone były w wielu krajach europejskich, w szczególności w Czechosłowacji, Francji, Niemczech, Polsce, Rosji Sowieckiej, Szwajcarii, Turcji, Włoszech. Obejmowały wszystkie podstawowe dziedziny prawa sądowego. Rozciągały się na długie lata. W Polsce dawały na ogół szybsze rezultaty, przy czym opracowywane przez Komisję Kodyfikacyjną projekty kodeksów stały na bardzo wysokim poziomie legislacyjnym, pod żadnym względem (ani merytorycznym, ani formalnym) nie ustępowały one kodyfikacjom innych krajów; przeciwnie: w wielu wypadkach je przewyższały.