Koncepcja prowadzenia cudzych spraw bez zlecenia w kodeksie zobowiązań z 1933 roku na tle wcześniejszych rozwiązań europejskich - Halberda, Jan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Przedmiotem artykułu jest próba przedstawienia instytucji prowadzenia cudzych spraw bez zlecenia w polskim kodeksie zobowiązań. Analiza odpowiednich regulacji k.z. zostanie przeprowadzona na tle porównawczym, pod uwagę zostanie wzięte prawo obowiązujące w okresie międzywojennym, w szczególności - przepisy Allgemeines Bürgerliches Gesetzbuch, kodeksu Napoleona, Bürgerliches Gesetzbuch oraz Obligationenrecht3. W ograniczonym zakresie uwagi dotyczyć będą także polskiego kodeksu cywilnego z 1964 r.