Ustrój i prawo w przeszłości dalszej i bliższej. Studia historyczne o prawie dedykowane Profesorowi Stanisławowi Grodziskiemu w pięćdziesiątą rocznicę pracy naukowej. Red. J. Malec i W. Uruszczak, 2001 - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Ustrój i prawo w przeszłości dalszej i bliższej. Studia historyczne o prawie dedykowane Profesorowi Stanisławowi Grodziskiemu w pięćdziesiątą rocznicę pracy naukowej. Red. J. Malec i W. Uruszczak. Wyd. UJ, Kraków 2001, ss. 544. Jak już CPH (2001, z. 2, s. 263-276) w swej kronice życia naukowego donosiło, 26 marca roku 2001 w Collegium Maius naszego najstarszego Uniwersytetu odbyła się godna i wspaniała uroczystość, która przyciągnęła rzesze znakomitych gości, ze świata nauki głównie. Był to jubileusz 50-lecia pracy naukowej znakomitego historyka prawa - Profesora Stanisława Grodziskiego. Warto przypomnieć, że lat temu blisko dziesięć w uznaniu wielkości i zasług krakowskiego Uczonego redakcja „Czasopisma Prawno-Historycznego” postanowiła była zadedykować i poświęcić jeden tom CPH właśnie Profesorowi Stanisławowi Grodziskiemu, co zrealizowano (tom XLV, z. 1-2, Poznań 1994). Był to tom znakomity.