Stanislaw Filipowicz, Historia myśli polityczno-prawnej, 2001 - Zmierczak, Maria (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Stanislaw Filipowicz, Historia myśli polityczno-prawnej, Wydawnictwo Arche, Gdańsk 2001, ss. 400; Marcin Król, Historia myśli politycznej od Machiavellego po czasy współczesne, Wydawnictwo Arche, Gdańsk 2001, ss. 281. Zmiana programów studiów prawniczych, w wyniku której większość przedmiotów niedogmatycznych ma status przedmiotów „do wyboru”, wywołała między innymi dyskusję nad miejscem przedmiotów humanistycznych w nauczaniu prawa. 9 kwietnia 2002 roku odbyła się na ten temat konferencja „Miejsce Nauk Społecznych i Humanistycznych w studiach prawniczych” organizowana przez Wydział Prawa UW, na której zastanawiano się nad statusem i rolą takich dyscyplin, jak filozofia, socjologia, historia państwa i prawa a także nad przedmiotem, który tradycyjnie nosił nazwę historia doktryn polityczno-prawnych.