Reinhard Zimmermann, Roman Law, Contemporary Law, European Law. The Civilian Tradition Today, 2001 - Dajczak, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Reinhard Zimmermann, Roman Law, Contemporary Law, European Law. The Civilian Tradition Today, Oxford University Press, Oxford 2001, s. XX + 197. Autor prezentowanej pracy, profesor prawa rzymskiego i cywilnego na Uniwersytecie w Regensburgu jest jednym z wiodących przedstawicieli nurtu romanistyki promującego mocne powiązanie badań nad prawem rzymskim z problemami współczesnego prawa prywatnego w Europie. Wyrazem takiej postawy jest także prezentowana praca, opublikowana w serii Clarendon Law Lectures, przewidzianej, według zapowiedzi redakcji, dla „największego kalibru” gościnnych wykładów z zakresu prawoznawstwa, wygłoszonych na Uniwersytecie w Oksfordzie.