Geschichte der Oberlausitz. Herrschaft, Gesellschaft und Kultur vom Mittelalter bis zum Ende des 20. Jahrhunderts. Ed. Joachim Bahlcke, 2001 - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Geschichte der Oberlausitz. Herrschaft, Gesellschaft und Kultur vom Mittelalter bis zum Ende des 20. Jahrhunderts, wyd. Joachim Bahlcke, Leipziger Universitätsverlag 2001. Jedna z najnowszych publikacji Lipskiego Uniwersytetu: Historia Górnych Łużyc. Władza, społeczeństwo i kultura od średniowiecza do końca XX wieku, jest pozycją pożyteczną i bardzo interesującą, nie tylko faktograficznie i poznawczo, ale również od strony konstrukcyjnej i teoretyczno-historycznej. Jest to dzieło zbiorowe pod naukową redakcją i przy autorskim współudziale Joachima Bahlcke, doświadczonego badacza dziejów Europy środkowowschodniej, zwłaszcza Czech i Śląska, politycznych, społecznych i ustrojowych.