O badaniach nad rolą prawa rzymskiego w Polsce słów kilka - Salmonowicz, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Jeden z moich mistrzów, Karol Koranyi, wielokrotnie walczył o to, by autorzy nie pomijali recenzji z książek, które wykorzystują w swoich badaniach, bowiem, jak dowodził na przykładach, w przeciwnym razie nieraz już sprostowane błędy stale są powtarzane i ciągle wracają nawet do podręczników. Zastanawiam się, co by Karol Koranyi, także znany jako znakomity bibliograf, powiedział na dzisiejsze praktyki niejednego autora, który bądź nie troszczy się o stan badań w interesującym go temacie, bądź z przyczyn, nazwijmy to niejasnych, choć wie o istnieniu danych prac, przemilcza je gruntownie w swych opracowaniach, przez co nabierają one rumieńca większej oryginalności niż na to w rzeczywistości zasługują...