Wpływy Code Civil oraz innych kodyfikacji napoleońskich na ziemiach polskich (część I) - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
21 marca 1804 r. wszedł w życie Code civil des Français - kodeks cywilny Francuzów. Do dziś nosi on we Francji nazwę: Code civil, mimo iż w roku 1807 nazwany został Code Napoléon - Kodeksem Napoleona. Ta ostatnia nazwa, porzucona we Francji po upadku cesarza i restauracji Burbonów, utrzymała się natomiast w Polsce, z dwóch zapewne powodów. Jednym z pierwszych aktów, w którym została użyta, była Konstytucja Księstwa Warszawskiego, oktrojowana 22 lipca 1807 r.; w art. 69 mówiła po prostu: „Kodeks Napoleona będzie prawem cywilnym Księstwa Warszawskiego”. Drugi powód to siła legendy napoleońskiej, która przetrwała upadek Księstwa i żyła nadal w Królestwie Kongresowym.