Współczesne prawo cywilne a Code Civil Napoleona jako dziedzictwo wielowiekowej kultury prawnej - Lewaszkiewicz-Petrykowska, Biruta (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Dekretem z 6 mensidora roku XIII Bonaparte „ustanowił komisję dla przetłumaczenia nowego kodeksu na łacinę, by przez to uczynić go ius commune Zachodu bez granic”. Można by więc powiedzieć, że po raz pierwszy została wyartykułowania idea kodeksu cywilnego Europy