Współczesne prawo karne w aspekcie dziedzictwa napoleońskiego Code pénal z 1810 roku - Gardocki, Lech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Francuski Code penal z 1810 r. jest bezspornie jednym z ważniejszych pomników prawa w naszym kręgu cywilizacyjnym. Dzieło przełomowego okresu historycznego, powstałe po wpływem ważnych prądów umysłowych XVIII stulecia w Europie, a przy tym rekordowo długowieczne, w każdym razie w zakresie europejskiego ustawodawstwa karnego - na pewno warte jest wnikliwych i wieloaspektowych analiz