Napoleoński model procesu karnego a współczesny proces karny w Polsce - Waltoś, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Gdyby Napoleon nie wyruszył z Wielką Armią w 1812 r. na Rosję lub gdyby udało mu się tę kampanię wygrać i Rosję pokonać, napoleońska procedura karna, oczywiście z niezbędnymi modyfikacjami, obowiązywałaby już od początków drugiej dziesiątki lat XIX w. na terenie Księstwa Warszawskiego. Samo Księstwo nosiłoby wówczas inną nazwę.