Wkład papieża Jana Pawła II w dzieło reformy i odnowy prawa kanonicznego - Góralski, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Trwający ponad 26 lat (16.10.1978 - 2.04.2005) pontyfikatJana Pawła II okazał się niezwykle bogaty w dokonania niezmordowanego w swojej wielorakiej aktywności Papieża Polaka. Podczas gdy jedne z nich znajdują swój walor wyłącznie na forum Kościoła katolickiego, inne - szczególnie związane z treścią papieskiego nauczania - zataczają daleko szerszy zakres swojego odniesienia. Obfita spuścizna myśli Ojca świętego, dotycząca wielu dziedzin życia, a także skłaniający do refleksji sam styl spełniania przezeń posługi pasterskiej nieprędko, jak się wydaje, przestaną stanowić przedmiot bliższego zainteresowania i wnikliwych badań licznych środowisk żywo zainteresowanych osobą i dziełem dawnego Arcybiskupa krakowskiego.