Instytucje dobroczynne. Szczególne konstrukcje dogmatyczne w poklasycznych regulacjach prawnych - Kowalczyk, Ewaryst (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Instytucje dobroczynne, m.in. sierocińce, domy starców, schroniska dla pielgrzymów, domy opieki dla biednych czy chorych, pojawiły si w praktyce społecznej Cesarstwa rzymskiego w IV w. Jako nowa i szczególna forma chrześcijańskiej działalności dobroczynnej były przedmiotem regulacji prawnych już od V w. Regulacje dotycz ce instytucji dobroczynnych obejmuj zagadnienia związane z powstawaniem instytucji, ich zarządem, dokonywaniem rozporządzeń na ich rzecz, a tak e sprawy dotycz ce majtku instytucji dobroczynnych, w szczególności ich obrotu, wreszcie przywilejów podatkowych i terminów przedawnienia skarg przysługujących instytucjom dobroczynnym.