Święty Iwo Hélory - patron prawników - Karabowicz, Anna; Tatara, Karol (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Jan Paweł II w liście do biskupa Saint-Brieuc et Tréguier z okazji 700. rocznicy śmierci św. Iwona z 13 maja 2003 r. napisał "Warto ci zaproponowane przez św. Iwona zachowują zadziwiając aktualność . Jego starania o popieranie słusznościowej sprawiedliwości i obronę prawa najbiedniejszych zapraszają dziś twórców instytucji europejskich do niezaniedbywania żadnego wysiłku, aby prawa wszystkich, zwłaszcza najsłabszych, były uznane i bronione. Europa praw człowieka winna podejmować starania, aby obiektywne elementy prawa naturalnego pozostały nadal fundamentem praw pozytywnych. W rzeczy samej, św. Iwo zasadzał swoją działalność sędziego na regułach prawa naturalnego, które ka da umysłowo uformowana, oświecona i uważna może odkrywa za pomoc rozumu" (Zob. w. Tomasz z Akwinu, Summa teologiczna, I-II, q. 91, s. 1-2) i na prawie pozytywnym, które właśnie z prawa natury wywodzi swoje fundamentalne zasady, dzięki którym można opracowywać słuszne normy prawne, unikając tego, że te ostatnie stają się czystą samowolą albo rozkazem władzy. Przez swój sposób szafowania sprawiedliwości św. Iwo przypomina nam także to, e prawo jest ustanowione