Nieznane projekty utworzenia korporacji adwokatów z 1791 i 1822 roku - Janiszewska, Małgorzata (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
We współczesnej kulturze prawnej standardem jest korporacyjna organizacja palestry, dotyczy on bowiem nie tylko dzisiejszej adwokatury polskiej i jest niezależny od tradycji historycznych poszczególnych adwokatur. Wskazuje się jednoczenie na konieczność niezależności czy niezawisłości owych korporacji. Już w XVIII i XIX w. dostrzegano, i nienależność jest niezbędna do wypełniania przez adwokaturę jej zadań i zdobycia przez nią zaufania społecznego. Zwróćmy uwagę na dwa projekty w historii adwokatury polskiej, postulujące stworzenie organizacji korporacyjnej zastępców procesowych. Pierwszy pochodzi z okresu Sejmu Czteroletniego, drugi - późniejszy - ukazał się drukiem w 1822 r.