Sleńdziński contra Jachimowicz. Przyczynek do prawa autorskiego Polski międzywojennej - Szafrański, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Dnia 1 stycznia 1931 r. o godzinie 17 do mieszkania prof. Ludomira Śledzińskiego prodziekana Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie przybyła delegacja z prośbą o wykonania pomnika Księcia Witolda w związku ze zbliżającą się rocznicą 500-lecia śmierci Wielkiego Księcia Litwy. Komitet Obchodów Rocznicowych, do którego należeli m.in. dr Stanisław Lorentz, prof. Marian Morelowski, prof. Witold Staniewicz Stanisław Mackiewicz, udzielił artyście „pełnych pełnomocnictw w zakresie zaprojektowania i wykonania pomnika”. O wydarzeniu tym szeroko informowała ówczesna prasa, a jedyne wątpliwości nasuwały si co do miejsca gdzie ów pomnik miał stanąć.