Kształtowanie się nowoczesnej magistratury w okresie Księstwa Warszawskiego - Krzymkowski, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
W wyniku wojny francusko-pruskiej w latach 1806-1807 na części ziem polskich II i III zaboru pruskiego zostało utworzone Księstwo Warszawskie. Jednym z podstawowych zadań władz tego państwa było zbudowanie sprawnego aparatu administracyjnego. Na jego czele stal król saski i zarazem książę warszawski, któremu podlegały wszystkie organy rządowe. Resorty były zorganizowane w ministerstwa, którymi kierowali ministrowie. Szczególną rolę w tym systemie odgrywała Rada Stanu. Administracja terytorialna oparta była na podziale na departamenty, powiaty, municypalności oraz gminy miejskie i wiejskie. Wypełnianiem funkcji należących do zada tych organów zajmował się korpus urzędniczy