Działalność ministra sprawiedliwości Aleksandra Meysztowicza w latach 1926-1928 - Szpoper, Dariusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Aleksander Meysztowicz (1864-1943), pełniący w latach 1926-1928 funkcję Ministra Sprawiedliwości - w rządzie Józefa Piłsudskiego (2 października 1926 roku - 27 czerwca 1928 roku) oraz w gabinecie Kazimierza Bartla (27 czerwca - 22 grudnia 1928 roku) - nie doczekał się do tej pory pełnej biografii politycznej; jego nazwisko pojawia się bowiem tylko incydentalnie w różnych pracach poświęconych bądź dziejom II Rzeczypospolitej, szczególnie w okresie po maju 1926 r., bądź też czasom sprzed odzyskania niepodległości. Co prawda „Polski Słownik Biograficzny” zawiera dość obszerny artykuł poświęcony Aleksandrowi Meysztowiczowi autorstwa Jana Molendy, to jednak tak z uwagi na lakoniczno zawartych tam sądów jak i na pewnego rodzaju ich dezaktualizację, trudno traktowa ów życiorys za pełne curiculum vitae.