Józef Mélèze-Modrzejewski, Żydzi nad Nilem. Od Ramzesa II do Hadriana. Z franc. przełożyła Joanna Olkiewicz. T. III: Tło Nowego Testamentu, 2000 - Gajda, Ewa (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Recenzja: Józefa Mélèze-Modrzejewski, Żydzi nad Nilem. Od Ramzesa II do Hadriana, z francuskiego przełożyła Joanna Olkiewicz, Biblioteka Zwojów. Tło Nowego Testamentu, t. III, The Enigma Press, Kraków 2000