Kuratela dóbr szlacheckich w guberniach litewskich (lata 30-60 XIX w.) - Bairašauskaité, Tamara (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2003)
Jedną z instytucji samorządu szlacheckiego w guberniach litewskich Cesarstwa Rosyjskiego była Opieka szlachecka. System opieki nad majątkiem nieletnich, kurateli dla kobiet separowanych oraz wdów, dojrzałych panien, które nie wyszły za mąż, chorych obłożnie lub starców, a także marnotrawnych istniał w Wielkim Księstwie Litewskim przed rozbiorami. W Rosji zgodnie z „Ustawą o guberni” z 7 listopada 1775 r. (starego stylu), w skład Opieki wchodzili: powiatowy marszałek szlachty (predwoditel dworianstwa) jako przewodniczący, sędzia oraz dwóch asesorów sądu powiatowego. Jej zadaniem była troska o wdowy i sieroty stanu szlacheckiego. Podobnie także od początku XIX w. ustanowiono opiekę nad zadłużonymi dobrami.